به گزارش روز یکشنبه ایرنا، اسکواش یکی از ورزشهای پرطرفدار در جهان است و بیشتر کشورهایی که در این رشته ورزشی دارای اسم و رسم و قدمت هستند با سرمایه گذاری های خوبی که کرده اند به دنبال حفظ جایگاه خود در جهان هستند، در این خصوص سرمربی تیم ملی، دبیر فدراسیون ایران و دبیر فدراسیون اسکواش غرب آسیا میهمان خبرگزاری جمهوری اسلامی مرکز آذربایجان شرقی شدند.
رشته اسکواش در ایران با چالشهای متعددی روبرو است که متاسفانه مانع از رشد و گسترش آن شده است، کمبود سالنهای استاندارد حتی در مراکز استان ها، اندک بودن حمایت مالی و رسانهای از این رشته، کمبود مربیان مجرب و هزینه های بالای تجهیزات و شرکت در مسابقات از جمله چالش های این رشته ورزشی است.
اسکواش در ایران با وجود استعدادهای خوب، به علت کمبود امکانات و حمایت ناکافی، آن گونه که باید رشد نکرده است، اما اقدامات خوبی در سال های اخیر در این رشته صورت گرفته که در صورت تداوم و همچنین سرمایهگذاری مناسب، این رشته می تواند برای کشورمان در عرصه های جهانی، مدال آوری کند.
همان طور که اشاره شد در میزگردی که با حضور دبیر فدراسیون، سرمربی تیم ملی بزرگسالان، دبیر کنفدراسیون غرب آسیا، رئیس هیات اسکواش آذربایجان شرقی و دبیر این هیات و همچنین رئیس هیات تبریز در مرکز ایرنای آذربایجان شرقی برگزار شد چالش ها و مشکلات این رشته مورد بحث و بررسی قرار گرفت .
سئوال: مهمترین چالش اسکواش در ایران کدام است؟
مشکلات زیرساختی در تمام استان ها وجود دارد
دبیر فدراسیون اسکواش ایران با تاکید بر اینکه همه باید از اسکواش حمایت کنند تا مشکلات و چالش آن کمتر شود، اظهار کرد: مشکلات زیرساختی یکی از عمده ترین مشکلات این رشته است که در همه استانها وجود دارد و خیلی از استانها شرایط مشابه یکدیگر دارند.
علی کتابفروش تاکید کرد: فدراسیون، ادارات کل ورزش و جوانان، وزارت ورزش و کمیته المپیک باید از رشتههای نوظهور حمایت کرده و در بین ورزشکاران ایجاد انگیزه کنند.
وی گفت: صحبت هایی در مورد المپیکی شدن اسکواش وجود دارد که میتواند سکوی پرتابی برای این رشته باشد و نگاهها به این رشته و زیرساختهای آن را دچار دگرگونی کند.
کتاب فروش افزود: اگر موضوع زیرساختها در رسانه ها و در جلسات مختلف بیشتر پرداخت و پیگیری شود حتماً به نتیجه خواهد رسید.
تنها یک سالن اسکواش در آذربایجان شرقی وجود دارد
رئیس هیات اسکواش آذربایجان شرقی نیز با اعلام اینکه تنها یک سالن اسکواش با سه کورت در استان وجود دارد، گفت: کمبود سالن چالش اصلی هیات استان و تمام هیات های استانی است که سعی داریم تا این چالش را با استفاده از ظرفیت های دیگر دستگاه ها، برطرف کنیم.
محمدحسن حسین زاده افزود: در حال حاضر یک سالن با سه کورت نیز از سوی شهرداری در دست ساخت است و در منطقه آزاد ارس نیز هیات اسکواش راه اندازی شده و این منطقه قول مساعد داده تا سالن این رشته را در این منطقه راه اندازی کند که با تحقق این موارد، بخشی از چالش زیرساخت در استان رفع می شود.
وی ادامه داد: همچنین از ریاست فدراسیون و ورزش و جوانان استان قول گرفته ایم که سه سالن نیز در شهرستان های مراغه، اهر و مرند ایجاد کنیم.
کمبود مربیان مجرب در این رشته احساس می شود
حسین زاده دیگر مشکل رشته اسکواش را کمبود مربیان مجرب و سطح بالا اعلام و اظهار کرد: در آذربایجان شرقی تنها هادی شمس را داریم و برای بانوان مربی در سطح ملی وجود ندارد که قصد داریم این مشکل را با آوردن یک مربی پاکستانی برطرف کنیم و سطح مربیان و داوران استان را ارتقا دهیم.
حضور اسکواش بازان ایرانی در مسابقات امتیازی هزینه بالایی دارد
سرمربی تیم ملی اسکواش ایران با اشاره به اعمال تحریم های ظالمانه علیه ایران و تاثیر آن بر رشته های ورزشی به ویژه اسکواش، گفت: عدم امکان حضور در مسابقات امتیازی و قرار گرفتن در جدول رنکنینگ ( رده بندی ) انفرادی، یکی از چالش های این رشته در اثر تحریم هاست.
محسن غلام نژاد در مورد بهترین رنکینگ ایران در اسکواش گفت: در حال حاضر بهترین رنکینگ ما رتبه ۴۰۰ است که البته غیر واقعی است چون بازیکنان آسیایی در طول سال چند دوره در مسابقات امتیازی حاضر می شوند و رتبه خود را در رنکینگ حفظ کرده یا ارتقا می دهند اما ورزشکاران ایرانی با توجه به تحریم ها و عدم برگزاری مسابقات امتیازی در ایران، به دلیل هزینه های بالا، نمی توانند در این نوع مسابقات شرکت کنند.
وی گفت: هزینه اعزام به مسابقات بینالمللی امتیازی برای هر نفر حدود ۲ تا سه هزار دلار است در حالی که میتوان این مسابقات را با پنج هزار دلار میزبانی کرد و بازیکنان داخلی را وارد جدول امتیازی کرد.
ملی پوش اسکواش برای تامین هزینه ها، شاگرد خصوصی می گیرد
غلام نژاد به مشکلات مالی ورزشکاران فعال در این رشته اشاره کرد و گفت: اسکواش بازان کشور بیشتر به صورت دلی در این رشته فعالیت می کنند.
وی افزود: قهرمانان ملی پوش این رشته برای تامین هزینههای خود اقدام به گرفتن شاگرد خصوصی میکنند که این نقطه پایان یک ورزشکار قهرمان است که امیدواریم با رفع مشکلات و حضور حامیان مالی، این مورد نیز برطرف شود.
مسابقات اسکواش جایزه بزرگ تبریز کیفیت بالایی داشت
دبیر کنفدراسیون اسکواش غرب آسیا نیز برگزاری مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان در تبریز را اتفاقی مهم در اسکواش ایران عنوان و اظهار کرد: رقابت های خوبی در این مسابقات شاهد بودیم و پیش بینی نفر برتر مسابقات به دلیل کیفیت بالای مسابقات خیلی سخت بود
مهدی مختاری ادامه داد: همه شرکت کنندگان با تمام توان و با انگیزه بالا در این مسابقات حاضر شدند تا قدرت خود را به رخ حریفان بکشند که در پایان نیز با قهرمانی اعتمادپور به پایان رسید و این بازیکن قرار است در مالزی نیز ایران را نمایندگی کند.
زیرساخت های اسکواش باید توسعه یابد
دبیر هیات اسکواش آذربایجان شرقی نیز با تایید اینکه کمبود زیرساخت، مشکل و چالش اصلی این رشته در ایران است، گفت: سعی و تلاش هیات بر این است تا این مشکل را با ساختن کورت های جدید برطرف سازد.
نوید شفیعی ادامه داد: کورت های جدیدی در استان در دست ساخت است که با بهره برداری از آنها، اسکواش استان متحول می شود و تبریز در شرایط میزبانی از مسابقات بین المللی قرار می گیرد.
توسعه اسکواش نیازمند توسعه زیرساخت هاست
رییس هیات اسکواش تبریز نیز با بیان اینکه کمبود زیر ساخت ها، مهمترین مشکل اسکواش در این شهر است، گفت: برای توسعه این رشته زیرساختها نیز باید توسعه یابد.
فرزان غلامی ادامه داد: در حال حاضر ۳۵۰ ورزشکار سازمان یافته داریم و امیدواریم این رقم با بهره برداری از سالن جدید در دست ساخت بیشتر و بیشتر شود.
میزان تاثیر مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان در تبریز بر روی اسکواش ایران چقدر است؟
مسابقات تبریز محک خوبی برای ملی پوشان قبل از اعزام به مسابقات مالزی شد
سرمربی تیم ملی اظهار کرد: مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان در تبریز که با حضور برترین های این رشته در تبریز برگزار شد میدان و محک خوبی برای ملی پوشان قبل از اعزام به مسابقات قهرمانی آسیا در مالزی شد.
غلام نژاد با بیان اینکه نفرات اعزامی به مسابقات مالزی طی ۲ مرحله مشخص شده اند و قرار است ۲ بازیکن به این مسابقات اعزام شوند، گفت: این بازیکنان در مسابقات تبریز این فرصت را پیدا کردند که تجربه های خود را مرور کنند و در واقع در جریان بازی تدارکاتی قرار گرفتند.
وی، نحوه میزبانی تبریز را عالی توصیف کرد و گفت: برای یک مربی کیفیت سالن، نور و امکانات اردو مهم است تا بازیکنان آسیب نبیند و به سطح آمادگی مطلوب برسد که این فاکتور در اردوی تبریز فراهم بود.
غلام نژاد در مورد مسابقات مالزی اظهار کرد: این مسابقات ۲۷ تا ۳۱ خرداد ماه سالجاری به صورت انفرادی در ساراواک این کشور برگزار می شود و بهترین های آسیا برای گرفتن مدال طلا رو در روی هم قرار می گیرند و ما حدود ۴۰ روز فرصت داریم تا با آمادگی بالا، بازیکنان را برای مسابقات حاضر کنیم.
وی از برپایی اردوی آمادگی تیم ملی در تبریز با حضور چهار بازیکن خبرداد و گفت: این اردو در سطح بالایی در حال برگزاری است و فشار اردو بالاست و کادر فنی در این اردو کنترل بدنی و روانی بازیکنان و آنالیز حریفان را هدف گذاری کرده است.
مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان میدانی برای ایجاد انگیزه علاقه مندان اسکواش
دبیر فدراسیون اسکواش نیز با بیان اینکه مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان میدان و محلی برای ایجاد انگیزه در بین علاقه مندان این رشته است، گفت: این مسابقات به صورت انفرادی برگزار شد و رنکینگ های برتر کشور که بر اساس PSA سیدبندی شده بودند در این مسابقات حضور داشتند و اتفاق جالب در این مسابقات خودنمایی اسکواش بازانی بود که در انتخابی تیم ملی در هفته پیش مقابل حریفان خود بازنده شده بودند.
کتابفروش به اردوی آماده سازی تیم بزرگسالان در تبریز نیز اشاره کرد و گفت: این اردو با حضور چهار بازیکن تا ۲۸ اردیبهشت در تبریز دایر خواهد بود تا بازیکنان با آمادگی بیشتر در مسابقات مالزی حضور یابند.
مسابقات جایزه بزرگ ظرفیت های تبریز را نمایان کرد
رئیس هیات اسکواش آذربایجان شرقی با اشاره به میزبانی تبریز از مسابقات جایزه بزرگ آذربایجان که با حضور ۲۵ نفر از برترین های این رشته در تبریز برگزار شد، اظهار کرد: این شرایط در تبریز فراهم است تا از مسابقات بین المللی و منطقه ای میزبانی کند در همین راستا، درخواست میزبانی از مسابقات اسکواش غرب آسیا را به فدراسیون ارایه داده ایم.
حسن زاده ادامه داد: پس از این مسابقات، اردوی تیم ملی بزرگسالان نیز در تبریز برگزار می شود و با توجه به اینکه زیرساخت های این رشته در تبریز در حال توسعه است و کورت های جدیدی در سالجاری در این شهر افتتاح خواهد شد می توانیم از مسابقات بزرگ میزبانی کرده و اردوهای تیم ملی را در تبریز برگزار کنیم.
مسابقات اسکواش جایزه بزرگ تبریز اتفاقی بزرگی در اسکواش بود
شفیعی دبیر هیات آذربایجان شرقی نیز با بیان اینکه مسابقات جایزه بزرگ تبریز اتفاقی بزرگ در این رشته بعد از ۱۹ سال بود گفت: این مسابقات در بخش مردان رده سنی بزرگسالان برگزار شد و از نظر حضور بازیکنان، داوران و تیم اجرایی، بی نظیر بود.
رئیس هیات اسکواش تبریز نیز با بیان اینکه سطح مسابقات جایزه بزرگ تبریز عالی بود گفت: عوامل اجرایی این مسابقات بیش از ۳۰ نفر بودند و تلاش کردند تا این مسابقات در سطح عالی برگزار شود.
غلامی ادامه داد: ۲۵ بازیکن و چهار داور از سراسر کشور در این مسابقات بودند که در کورت های مرمت شده تبریز به رقابت پرداختند و در پایان سپهر اعتمادپور، سمیع الله قاصدآبادی و پویا شفیعی فرد و محمد چنگانیان اول تا سوم شدند.
وی در مورد حضور بازیکنان مطرح تبریز در این مسابقات گفت: علی رحیمی و پویا شفیعی فرد از تبریز در این مسابقات بودند که عنوان سومی به شفیعی فرد از تبریز رسید.
نظر فدراسیون در مورد میزبانی تبریز از مسابقات اسکواش غرب آسیا
تبریز اولویت نخست میزبانی است
رئیس هیات اسکواش آذربایجان شرقی از درخواست میزبانی تبریز برای میزبانی از مسابقات غرب آسیا در پاییز امسال خبرداد که در این ارتباط دبیر فدراسیون اظهار کرد: این مسابقه در تقویم فدراسیون گنجانده شده که در حال بررسی است و اگر با میزبانی ایران برای این مسابقات موافقت شود تبریز با توجه به امکانات و شرایطی که دارد در اولویت میزبانی خواهد بود.
کتابفروش افزود: البته کشورهای عراق، عمان و امارات نیز برای این میزبانی درخواست داده اند اما کورت های جدیدی که در تبریز در دست ساخت است می تواند شانس این شهر را بالا ببرد.
میزبان مسابقات غرب آسیا هنوز مشخص نیست
دبیر کنفدراسیون اسکواش غرب آسیا با بیان اینکه در حال حاضر مسابقات غرب این قاره با حضور چهار یا پنج تیم برگزار می شود، گفت: تلاشمان بر این است تا تعداد تیم ها را به هفت یا هشت تیم برسانیم.
مختاری ادامه داد: در همین راستا، به تمامی کشورهای غرب آسیا، درخواست تقویم پیشنهادی را ارسال کرده ایم تا پیشنهادات خود را ارایه کنند و به همراه ایران کشورهای عمان، امارات و عراق نیز درخواست میزبانی از مسابقات غرب آسیا را ارایه داده اند اما تا این لحظه در این مورد تصمیم گیری نشده است.
وی افزود: در صورت موافقت با میزبانی ایران، تبریز اولویت میزبانی خواهد بود زیرا شرایط لازم را دارد و امکانات خوبی در این شهر فراهم است.
آیا استعدادیابی در اسکواش برای فدراسیون مهم است؟
۲ سال بود که استعدادیابی در اسکواش تعطیل شده بود
دبیر فدراسیون اسکواش با بیان اینکه استعدادیابی در این رشته نزدیک به ۲ سال تعطیل بود، گفت: در مدیریت جدید، مسئول جدید استعدادیابی منصوب شده و اقدامات خوبی در حال انجام است.
کتابفروش افزود: در همین راستا طرح همسان سازی مربیان تا بیست و سوم اردیبهشت ماه ادامه دارد و بیش از ۵۰ مربی در این طرح حضور دارند که گام بزرگی در این زمینه است.
استعدادیابی نقطه قوت عملکرد هیات هاست
رئیس هیات اسکواش آذربایجان شرقی در مورد استعدادیابی این رشته در استان، گفت: استعدادیابی نقطه قوت عملکرد هیاتهای استانی و فدراسیون است، کارهای خوبی در این زمینه صورت گرفته و برنامههای خوبی با آموزش و پرورش در این زمینه داریم.
حسنزاده ادامه داد : شناسایی دانش آموزان مستعد این رشته از اولویتهای هیات است که مقطعی نخواهد بود.
تیم ملی بزرگسالان نقطه پایان استعدادیابی است
سرمربی تیم ملی در مورد استعدادیابی گفت: تیم ملی بزرگسالان نقطه پایان استعدادیابی است در واقع پایه استعدادیابی فدراسیونها و هیاتها هستند که طرح همسان سازی مربیان گامی مهم در این زمینه است.
غلام نژاد ادامه داد: هرچه قاعده هرم این رشته بزرگتر و پهن تر باشد نوک قله که همان تیم ملی است قویتر خواهد بود از این رو، فدراسیون و هیات ها باید توجه ویژه ای به استعدادیابی داشته باشند.
لیگ قهرمانی غرب آسیا را برگزار می کنیم
دبیر کنفدراسیون غرب آسیا با اعلام اینکه تیم جدیدی که بر ریاست کنفدراسیون آمده تمام تلاش خود را برای برگزاری مسابقات متعدد در بخشها و ردههای مختلف در کشورهای مختلف به کار خواهد گرفت، گفت: سعی خواهیم کرد کمیته مربیان، داوران و حامیان را فعال کنیم.
مختاری افزود: برای پربارتر کردن این رشته ورزشی، برنامهریزیهای لازم انجام شده است و تمامی کشورها را با استفاده از تمامی ظرفیتها فعال خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه ۱۴ دوره لیگ برتر و لیگ اسکواش را برگزار کردیم، گفت: علاقه داریم تا قهرمان لیگ ایران در آسیا نیز حضور یابد چون حضور در این مسابقات میتواند انگیزه تیم قهرمان کشور و همچنین بازیکنان را بیش از پیش کند.
وی گفت: برگزاری قهرمانی لیگ غرب آسیا یکی از برنامه های ماست و در سال ۲۰۲۵ دوست داریم نماینده ای از کشورمان در این مسابقات حضور داشته باشد.
سپهر اعتمادپور عضو تیم ملی اسکواش ایران و مقام اول جایزه بزرگ آذربایجان نیز به ایرنا گفت: از آنجایی که اسکواش وارد المپیک شده باید مسئولان توجه بیشتری به این رشته داشته باشند تا ورزشکاران کشورمان برای کسب مدال وارد المپیک شوند.