به گزارش ایرنا، ایلام جزو معدود استانهایی است که پس از گذشت ۱۸ سال از وعده اجرای راه آهن و با وجود چندبار کلنگ زنی پروژه، هنوز در عمل طرحی اجرایی نشده و تا کنون از امکان اتصال به شبکه سراسری راهآهن نیز بیبهره مانده است، کوهستانی و سختگذر بودن راههای ایلام، بالا بودن هزینه تمام شده ایجاد راههای اصلی و افزایش نیافتن پروازهای فرودگاهی در این استان خواسته یا ناخواسته، ذهن مردم را معطوف به استفاده از شبکه سراسری راهآهن میکند.
این در حالی است که صدای سوت قطار باید سالها پیش در این استان مرزنشین با وجود همه ظرفیتها و داشتههای اقتصادی، تجاری، فرهنگی، مرزی، بینالمللی، دفاع مقدس، گذرگاه اصلی تردد زائران عتبات عالیات و... به گوش میرسید و امروز نه تنها ایلامیها بلکه کسانی که به هر نحو قصد مسافرت به استان دارند از مزیت راهآهن در ایلام بهرهمند میشدند.
همسایگی ایلام با عراق و ضرورت پیوستن به شبکه راه آهن
استان ایلام و مرز مهران، از ابتدای دهه هشتاد همچنان مهمترین گذرگاه و کانون اصلی تردد زوار عتبات عالیات در طول سال و اربعین حسینی است و اتصال ایلام به شبکه سراسری راهآهن به دلیل وجود ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک و همسایگی این استان با استانهای «واسط، میسان، دیاله» کشور عراق امکان راهاندازی بازارچههای مرزی در مهران و چیلات دهلران، وجود صنایع مهم پتروشیمی و پالایشگاه گاز ایلام، منابع، چاهها و صنایع نفت و گاز در مناطق مرزی مهران و دهلران، تردد زائران عتبات عالیات در طول سال، صادارت کالا به کشور همسایه، قرار گرفتن در مسیر ترانزیت بینالمللی و همچنین محاسن و مزیتهای مرز مهران برای سفر اتباع عراقی به ایران و در نهایت افزایش میزان زیرساختهای ریلی کشور در راستای خدمات رسانی به مردم کشور، دارای توجیه اقتصادی و فنی بسیار بالایی است.
مرز تجاری و گمرک مهران نیز روزانه شاهد تردد بیش از ۶۰۰ کامیون برای صادرات کالا به کشور عراق است، در دهه ۹۰ تا کنون نیز توجه به راههای این استان به ویژه چهار خطه کردن مسیرهای حمیل به ایلام و ایلام به مهران، اندیشمک به دهلران و دهلران به مهران، مورد توجه قرار گرفته است، پروژههایی در این زمینه نیز اجرا و یا در دست اقدام است، اما رشد سالانه ترددها و رونق گرفتن مرز مهران به عنوان کانون اصلی تردد زائران حسینی و تبادلات تجاری با کشور عراق، ضرورت توسعه و شتاب در اجرای این پروژهها و تکمیل زیرساختهای راه افزایش داده است.
سالانه بیش از چهار میلیون نفر از مرز بینالمللی مهران برای سفر به کشور عراق و زیارت عتبات عالیات تردد میکنند، امروز استان ایلام در کشور و جهان اسلام به عنوان پایتخت خادمان زوار اباعبداللهالحسین(ع) شناخته میشود، به سبب اهمیت رویداد همایش بزرگ اربعین، چهره این استان، در زمینه زیرساختها به ویژه راه تا حدودی متحول شده اما دسترسی به شبکه راهآهن برای این استان امری بسیار مهم و حیاتی است.
نبود اعتبار و جمع آوری تجهیزات کارگاهی پروژه راه آهن ایلام
در سه سال گذشته و در ایام هفته دولت (سال ۱۴۰۱) با حضور معاون وقت وزیر راه و شهرسازی، استاندار، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استانی کلنگ اتصال ایلام به شبکه راه آهن سراسری به زمین زده شد.
معاون وقت وزیر راه و شهرسازی در این آیین با اعلام این که شبکه ریلی در غرب کشور از پروژههای اولویتدار وزارت راه و شهرسازی است، گفت که برای پروژه راه آهن ایلام اعتباری معادل ۶ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال اختصاص یافته است.
مسئولان وقت اداره کل راه و شهرسازی ایلام نیز گفتند که از محل اعتبارهای ملی ۱۷ کیلومتر پروژه راه آهن ایلام از سمت اسلام آباد غرب به ایوان آغاز شد که ایستگاه اصلی در چوار بود، در مجموع این خط ریلی ۷۵ کیلومتر و در ۴ قطعه اجرا میشود که قطعه یک آن با طول ۱۷ کیلومتر آغاز شد.
بر پایه اطلاعات خبرنگار ایرنا، برای آغاز عملیات اجرایی «مرحله یک» پروژه راه آهن ایلام، پیمانکار مربوطه کارگاه طرح را نیز تجهیز کرد اما پس از مدتی به علت تخصیص نیافتن اعتبار کارگاه را جمع آوری کرد و از استان نیز خارج شد.
این در حالی بود که مسئولان راه و شهرسازی ایلام دی ماه ۱۴۰۲ از تامین اعتبار ۱۰ هزار میلیارد ریالی به صورت نقد و پنج هزار میلیارد ریال به صورت اوراق در قالب ماده ۵۶ تسهیلات بانکی برای احداث خط راه آهن استان خبر دادند اما شوربختانه هیچ کدام از این اقدامها تا کنون عملی و اجرایی نشده و پروژه راه آهن ایلام همچنان در هالهای از ابهام قرار دارد.
افزایش ۱۵۰ درصدی اعتبار پروژه راه آهن ایلام
از سوی دیگر، سارا فلاحی نماینده مردم ایلام، ایوان، مهران، شیروان، سیروان، چوار، ملکشاهی و هلیلان در مجلس شورای اسلامی به تازگی اعلام کرد که با اقدام مشترک نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، با افزایش ۵۰۰ میلیارد تومانی، اعتبار پروژه راه آهن ایلام در سند بودجه سال ۱۴۰۴ به ۷۵۰ میلیارد تومان رسید.
او توضیح داد نداشتن اعتبار کافی و همچنین تخصیص نیافتن بودجه در سالهای گذشته سبب توقف اجرای پروژه راه آهن ایلام شده بود که با پیگیری مؤثر نمایندگان حوزه شمالی استان مبلغ ۲۰۰ میلیارد تومان نقدینگی تزریق شد و این اقدام سبب شد پیمانکاران این پروژه راهبردی دو باره عملیات اجرایی آن را در اواخر سال ۱۴۰۳ آغاز کنند.
فلاحی گفت که این مهم در هنگام تنظیم جداول بودجه به صورت اساسی تقویت شد و اعتبار راه آهن ایلام از ۹۰ میلیارد به ۲۵۰ میلیارد تومان یعنی بیش از ۱۵۰ درصد افزایش یافت.
تاکید استاندار بر اجرای راهآهن ایلام - کربلا
احمد کرمی، استاندار ایلام در سفر دو هفته پیش به عراق و در دیدار با استاندار کربلا گفت که احداث راه آهن ایلام- کربلا یکی از مطالبههای مهم مردم ایلام، حتی ایرانیان شیفته زیارت عتبات عالیات برای تسهیل سفر به عراق است.
استاندار ایلام در این دیدار با اشاره به فاصله کوتاه زمینی ایلام و کربلا بر ضرورت توجه به تقویت اقتصاد مرز، توسعه زیرساخت های اقتصادی، راه ها و برنامه ریزی برای سرمایه گذاری در حوزه های گوناگون علمی، کشاورزی، گردشگری و بهداشت و درمان تاکید کرد.
کرمی با تشریح ظرفیت های مرز ۴۳۰ کیلومتری استان ایلام، بهره گیری از فرصت های تجاری و اقتصادی و مولفه های مشترک فرهنگی- مذهبی دو ملت ایران و عراق، از عراقی ها برای سرمایه گذاری در ایلام و ایران دعوت کرد.
استاندار هم چنین از آمادگی فعالان اقتصادی و بازرگانان ایلامی و ایرانی برای حضور در بازار عراق و کربلا خبر داد.
کرمی با اشاره به برنامه ریزی برای توسعه همکاریهای فرامرزی در استان، گفت: ایلام به سبب همسایگی با سه استان «دیاله، واسط و میسان» و نزدیکی به استان های «بابل، نجف و کربلا » می تواند نقش موثری در توسعه روابط ایران و عراق، رشد سرمایه گذاری و بهره گیری از ظرفیت های دو کشور داشته باشد.
استاندار ایلام با بیان این که استان مرزی ایلام به سبب موقعیت ویژه جغرافیایی در همسایگی عراق، یکی از کانون های مهم تعاملات دو کشور محسوب میشود، افزود که در کنار پایانه مرزی مهران و اشتراکهای فرهنگی و مذهبی مردمان دو سوی مرز، فرصتهای منحصر به فردی برای گسترش همکاری ها و مبادلات تجاری، اقتصادی و گردشگری وجود دارد که می تواند به توسعه بیشتر پیوندهای اقتصادی ایران و عراق نیز کمک کند.
تاکید استاندار کربلا بر راه اندازی راه آهن ایلام- کربلا
استاندار کربلا نیز در دیدار با کرمی، ایلام را یکی از استانهای مهم و زیبای ایران در مسیر تردد زوار برشمرد و بر ضرورت توسعه روابط دو جانبه و تسهیل در سرمایه گذاری های مشترک تاکید کرد.
نصیف جاسم الخطابی با اشاره به اهمیت پیاده روی اربعین و حضور میلیونی مسلمانان در کربلا گفت که برای تسهیل تردد زوار به ویژه در ایام اربعین احداث راه آهن در مسیر ایلام - کربلا ضروری است.
وی همچنین خواستار توسعه روابط و مناسبات دو استان شد و بر ایجاد و توسعه زیر ساختهای لازم در حوزه راه و راه آهن در مسیر تردد زوار تاکید کرد.
به اعتقاد فعالان صنعت حمل ونقل، راه اندازی راهآهن استان مرزی ایلام تحولی اساسی در حمل و نقل و کریدور ارتباطی غرب با توجه به داشتن مرز بینالمللی مهران ایجاد خواهد کرد.
با روی کار آمدن دولت چهاردهم و در اولویت قرار گرفتن توسعه و ایجاد زیرساخت های لازم از جمله راه آهن، جادههای اصلی، فرعی و روستایی، امیدواری در استان برای احداث و پیوستن ایلام به شبکه سراسری راه آهن بیشتر شده است.
اگرچه پروژه راه آهن ایلام تاکنون به نتیجه نرسیده است اما به طور قطع با پیگیری، هماهنگی و همکاری و وجود اراده قوی نزد مسئولان ارشد استان و نمایندگان مردم ایلام در مجلس میتوان به آیندهای روشن و توسعه پایدار این استان امیدوار بود.
جدا از ظرفیت های اقتصادی و اجتماعی ایلام، تردد بیش از هشت میلیون زائر اربعین حسینی برای سفر به عراق از مرز مهران در فاصله کمتر از یک ماه ضرورت احداث راه آهن در این استان را دو چندان کرده است
این دیار مرزی پر ظرفیت برای توسعه یافتگی و رهایی از محرومیت به توجه بیشتر دولتمردان نیاز دارد تا ظرفیت های منحصر به فرد آن در بخش ها و زیر بخش های مختلف از جمله گردشگری، کشاورزی، معدن، نفت و گاز، پتروشیمی و حمل و نقل شکوفا شود، یکی از این زیرساخت های حیاتی، خط ریلی است تا ایلام را از مسیرهای پرفراز و نشیب به مقصد آبادانی و شکوفایی اقتصادی برساند.